01-06-05

TO POPE OR NOT TO POPE - Redactioneel april '05

Redactioneel april 2005

To pope or not to pope

In deze dagen waarin de hele wereld tot in de meest heidense uithoeken zich tot het katholicisme bekeerd lijkt te hebben, Herman De Croo voorop, loop ik als christen enigszins gedesoriënteerd rond. De werkelijkheid is bij momenten zo hilarisch absurd, dat het onwerkelijk wordt. Goeie teevee, maar niet werkelijk. Jammer ook voor standup-comedians en andere komieken: het ware een prachtige vondst geweest voor jullie eindejaarsconferences, indien het nu niet écht zou gebeurd zijn: Guy Verhofstadt met begrafenisgezicht op bedevaart naar Rome. Godfried Danneels, het populairste paard op de lijst van internationale gokkantoren. De nieuwste jongerenrage: vroom skydiven op het St. Pietersplein. Maak mij wakker alstublieft.

Niet dat ik mij niet amuseer, maar mijn christelijke identiteit maakt toch ook wel dat ik uiteindelijk een beetje groen lach bij dit pauselijke afscheidsspektakel. In feite zijn het vooral de evangelieverhalen die mij verhinderen om mij ten volle te laten meedrijven op deze mondiale hoogmis waarbij de leider van onze kerk naar zijn laatste rustplaats wordt geleid, met op de eretribune koningen en koninginnen, prinsen en presidenten, eerste ministers en multimiljonairs en sjeiken. De president van de V.S. en de president van Iran, broederlijk naast elkaar gezeten in hun laatste eerbetoon aan de religieuze wereldleider, hun spirituele collega. Vrienden en vijanden verenigd in liturgie, in een verraderlijke vrede. Een uit de hand gelopen grapje van God.

Je vraagt je toch soms af hoe het zover is kunnen komen. Het doet me denken aan die oefening die men in cursussen communicatie wel eens gebruikt om aan te tonen hoe moeilijk het ‘zuiver’ doorgeven van een boodschap is: je laat eender welke zin de kring rond fluisteren van oor tot oor. Je start met: "Is de voordeur goed op slot?" en na een oor of tien kom je uit bij "Is Danneels niet bijna God?".

Is het met onze traditie ook zo gegaan? Je begint met een outlaw op een ezeltje, een voortrekker in een politiek bevrijdingsbeweging, gezocht en uiteindelijk ook vermoord door de religieuze en politieke overheden en je eindigt met een patriarch in een 4 X 4 pausmobiel van Mercedes, behoeder van onze seksuele zeden, bezocht en geëerd door de groten der aarde. Je begint met een uittocht, weg uit de centra van onderdrukking, weg uit de greep van Farao’s die zich schepper van hemel en aarde waanden, weg uit de vernietigende wurggreep van Romeinse keizers die vanuit hun met marmer belegde paleizen het volk tot de laatste levensdruppel uitpersten, en je eindigt met een intocht in Rome, met een stoet van machthebbers die Vaticaanstad binnentrekken. Je begint met een gekruisigde die opstaat uit de opgelegde dood, en je eindigt met een van ouderdom overleden man, opgebaard onder een zijden sluier in een driedubbele kist, die menselijk lijden tot ultieme vroomheid, tot belangrijkste geloofspunt verhief.

Je begint met het zoeken naar bevrijding en gerechtigheid en je eindigt bij het verheerlijken van pijn en aanvaarding van onrecht.

Het kan verkeren.

Wat niet wegneemt dat het overlijden van een paus ons aan het denken kan zetten. Over welk leiderschap een messiaanse beweging vandaag verkiest en nodig heeft, bijvoorbeeld. Of over hoe wij, in de voetsporen van Jezus van Nazareth en zijn beweging, met macht zullen omgaan en in onze eigen tempels de wisselaars zullen verjagen. Daarbij hebben we woorden doorgekregen, richtlijnen, voor interpretatie vatbaar maar in essentie helder en dankzij dat Boek ook ‘fluister-bestendig’: Laat het leiderschap onder ons anders zijn dan het wereldse leiderschap, omdat wij weet hebben van een ander vaderland, waar gerechtigheid heerst. Omdat wij leven met de herinnering aan een moederland waar menselijkheid de grondwet is. Wij hebben een àndere god dan de Baäl. Een àndere koning dan "man en macht". En legers die erop getraind zijn de meest kwetsbaren recht te doen.

>>>Elke Vandeperre


16:53 Gepost door Redactie Kenteringen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.