09-01-06

DE ETIQUETTE VAN HET VERZET - Editoriaal juli '05

Editoriaal juli 2005
 

De etiquette van het verzet

 

Voor wie deze zomer in het binnenland blijft en een hekel heeft aan prachtig terrasjesweer, kan ik een boeiende vakantiebezigheid aanraden: “Zoek de verborgen boodschap in het medialandschap!” Het is een hobby waar ikzelf al een tijdje ontzettend veel plezier aan beleef en uiterst interessante ontdekkingen door doe. Met een beetje geluk wordt het een rage. Goed, wat moet u doen? U stemt af op een journaaluitzending. Hou een pen en een blad papier klaar met daarop drie kolommen: een eerste om het thema van het nieuwsitem in te vullen. In de tweede kolom beschrijft u welk beeld u te zien krijgt. In de derde kolom noteert u wat de commentaarstem zegt bij het getoonde beeld. Bekijk vervolgens op welke manier de stem ondersteunt of tegenspreekt wat het beeld toont. En wat het beeldmateriaal toevoegt aan informatie die niet gezegd wordt. U zal verbijsterd zijn over de extra’s, ik beloof het u. Uiteraard gaat het om ‘impliciete’ informatie: wat gesuggereerd wordt maar niet met zoveel woorden gezegd wordt. Maar dat is uiteindelijk dan uw opdracht als archeoloog van verborgen mediaboodschappen: Geef een stem aan wat gesuggereerd wordt! Zelf maakte ik de oefening bij de verslaggeving omtrent het Live 8 gebeuren waarbij popster-goeroes Bob Geldof en Bono de armoede via rockmuziek uit de wereld zouden helpen en daarbij kritiek leverden op de minder muzikale strategie van betogers die verzamelden in de buurt van Gleneagles waar de top van de G8 gehouden werd. Het resultaat van mijn analyse-oefening, dat u hieronder leest, is als het ware een postmoderne handleiding geworden voor ethisch verantwoord manifesteren. De ‘etiquette’ van het verzet erg maar …

 

Kies voor een slogan die positief klinkt en niet te politiek is. Schreeuw dus niet: ‘Make capitalism history!’ Schreeuw:’Make poverty history!’ Ga uw protest tegen de gangbare orde bij voorkeur uiten op een daartoe bestemd rockconcert. Hoed u daar voor al te ideologische propaganda van al extreem-linkse partijtjes. Draag liever een rubberen armband waarmee u –naargelang de kleur- duidelijk maakt wat uw politiek streefdoel is: antiracisme (zwart-wit); voor gerechtigheid (groen); tegen armoede (rood).

Vermijd manifestaties of betogingen in de buurt van een G8-bijeenkomst, VN-top of top van de Wereldhandelsorganisatie. Indien u daar toch aanwezig bent: kies voor een creatieve en vriendelijke klederdracht (clownskostuum, engel-outfit, …), combineer daarbij zoveel mogelijk kleuren. Zwart is uit den boze. Hou verzet sympathiek. Zorg dat de camera’s u kunnen identificeren, dus geen capuchons over het hoofd noch sjaaltjes voor het aangezicht.

Kies voor een warme, vredevolle tactiek. Verras (let op: dubbele r) agenten door hen een bloem of een zoen aan te bieden. Verlaag u niet tot stampen, pitsen of bijten en gooi vooral nooit met projectielen of losliggende straatstenen naar de lokale ordehandhavers. Verontschuldig u wanneer u per ongeluk op de voet van een militair gaat staan. Uiteindelijk zijn dat ook maar eenvoudige mannen en vrouwen zoals u en ik, die gewoon hun werk goed trachten te doen. Vergeet niet dat u de wereld wilt veranderen: begin bij jezelf!

Blijf uit de buurt van idioten –zoals daar zijn: relschoppers en anarchisten- die de ware andersglobaliseringsbeweging een slechte naam bezorgen door hun agressief gedrag en hooliganisme. Distantieer u in de media van de manier waarop zij een positieve en vredevolle protestmanifestatie misbruiken voor politieke doeleinden. Laat je trouwens nooit door één van hen verleiden om ‘een pakje’ te gaan afleveren in een metro- of treinstation in de hoofdstad.

Kies voor mediagenieke woordvoerders met een goede stem en gevoel voor ritme. Ga voor een haalbaar eisenpakket – vergeet utopische eisen zoals invoering van een tobintaks; opteer liever voor een kwijtschelding van de schulden van de armste landen. Dit laatste wordt bijna steeds ingewilligd! Bedank de leiders publiekelijk en uitgebreid wanneer zij tegemoet komen aan minimum de helft van wat gevraagd werd. Zeg: “God bless you, mister Bush”. “Härzlichen dank, Herr Schröder”. “You are the best, mister Blair, sir.”

Reis bij voorkeur naar een ander werelddeel om deel te nemen aan een protestmanifestatie. Hiermee vergroot u de internationale solidariteit onder andersglobalisten. Vlieg met Ryanair of Virgin. Club Med verzorgt sinds kort een ‘andersGLOBALall-inclusive-arrangement’, met tenten die voor u worden opgezet. ‘Zorg dat u ook beschikt over een gsm-toestel waarmee u van buiten Europa nog steeds het thuisfront kan inlichten over waar u zoal uithangt. Een Nokia 3508 of Ericson G56 zijn hierbij aan te raden als officiële sponsors van de anderglobaliseringsbeweging.

 

>>>Elke Vandeperre

10:59 Gepost door Redactie Kenteringen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.