28-03-06

ANGEL UIT WESP - Editoriaal maart '06

Editoriaal maart ’06

 

Angel uit wesp

 

Nog geen twee jaar geleden zochten we, met onze basisgroep, in het Mechelse naar een groep ‘allochtonen’ voor een ontmoetingsnamiddag. Op zich natuurlijk al een meelijwekkend gegeven dat je geleide bezoeken moet organiseren om mensen te kunnen ontmoeten die deel uitmaken van onze maatschappij. Ons oog viel op Rzoezie, het oudste jeugdhuis voor allochtonen in Vlaanderen. Rzoezie betekent ‘wesp’, naar het ongewenste huisdier dat er in grote getale rondhing toen het jeugdhuis nog een leegstaande loods was. Dik 28 jaar geleden werd het jeugdhuis uit de grond gestampt door een aantal Marokkaanse, Joegoslavische, Turkse en Vlaamse jongeren. Van de verkrotte hangar waar ze zelf met hun spaarcenten in begonnen te verbouwen, is Rzoezie uitgegroeid tot een indrukwekkende thuis voor maatschappelijk achtergestelde jongeren met een tiener- en jongerenwerking, een meisjeswerking, een jobclub, een leerwerkplaats, een taekwondoclub. Niet alleen in het weekend, maar dag in dag uit kunnen jongeren er terecht om op één van de computers in het PC-lokaal hun huiswerk te maken, of om met vrienden het nieuws en een film te zien, wat gezellig te keuvelen in de bar of te biljarten. Wie op zoek is naar werk, wordt door de begeleiders in de jobclub geholpen bij het solliciteren. Wie op zoek is naar zijn culturele wortels kan er Arabische les volgen.

Hayet, begeleidster van de meisjeswerking en zelf nauwelijks een jaar of 23 vertelde dat ze er is omdat de meisjes bij haar hun verhaal zouden kwijt kunnen over de pesterijen op school door gefrustreerde leerkrachten, de grofheid waarmee hun ouders op een oudercontact belachelijk worden gemaakt wanneer ze niet zo goed Nederlands spreken, de demotiverende wetenschap dat de kans om aan werk te geraken klein is, ook al studeer je hard. Ze kent die realiteit. De meisjes in de werking kennen haar verhaal echter niet: “Het zou niet goed zijn om hun frustratie te gaan versterken met wat ik zelf heb meegemaakt. Dan krijg je alleen maar bitterheid. Ik hoop dat luisteren genoeg is. Dat had mij in elk geval deugd gedaan.” Hayet is de oudste thuis en sinds haar ouders vernederd werden op een oudercontact heeft ze ten aanzien van haar broers en zussen die taak van haar ouders overgenomen. “En niemand gaat bij ons het huis uit zonder universitair of hogeschooldiploma,” zegt Hayet. Hayets zus, naast haar gezeten, kucht zenuwachtig.

Rzoezie is voor velen een voorbeeld van maatschappelijk relevant jeugdwerk. Ze beschikken over een dertigtal begeleiders. Ze bereiken wie ze moeten bereiken: Marokkanen, Turken, Tunesiërs, Assyriërs, Congolezen, Polen, Russen, Belgen, Tsjechen,… vaak jongeren die omwille van maatschappelijke achterstelling extra aandacht kunnen gebruiken. Via hun Steunpunt Tewerkstelling helpen ze jaarlijks een 200-tal ongeschoolde gekleurde jongeren aan (een weliswaar vaak tijdelijke) job.

Op de gemeenteraadszitting van 26 januari stond ‘de zaak Rzoezie’ geagendeerd, op initiatief van het Vlaams Belang. De ‘democratische’ meerderheid gaat –zeer democratisch- het debat aan over hoe Rzoezie gemuilkorfd moet worden. Dat Rzoezie monddood moet gemaakt worden staat immers buiten kijf, want één van hun woordvoerders heeft in P-magazine een uitspraak gedaan over racistisch gedrag onder de Mechelse politie. Een probleem dat door de politiecommissaris zelf erkend wordt, maar laten we ons niet door details afleiden. Burgemeester Somers stelt duidelijk dat vrije meningsuiting kan, maar dat het stadsbestuur niettemin zelf beslist met welke organisatie het zal samenwerken. Na een discussie tussen VB en meerderheid werd de beslissing over het lot van Rzoezie naar een latere datum verschoven. Intussen kon het college werken aan een plan om Rzoezie te ‘ontmantelen’.

Op 23 februari besliste de gemeenteraad van Mechelen bij Rzoezie 14.000 euro weg te nemen en aan een andere autochtone jeugdwerking te geven. Daarenboven viel ook het besluit om een stappenplan uit te voeren om Rzoezie verder te ontmantelen (Steunpunt Tewerkstelling en het Mobiele Jeugdwerk zouden weggehaald worden bij Rzoezie). VLD, CD&V-NVA, en Groen stemden voor. Spirit (dat tot de meerderheid behoort) heeft samen met SP-A , Onafhankelijken en Vlaams Belang tegengestemd. Deze laatste had de ontmanteling wellicht nog iets radicaler gedroomd. Maar ironisch, toch? VB geeft de voorzet, de meerderheid werkt netjes af.

Omdat ze niet integreren. Omdat die van Rzoezie geen alcohol schenken in hun bar. Omdat ze Arabisch leren. Omdat ze zelf initiatieven organiseren om hun achterstelling tegen te gaan terwijl ons ‘integratiebeleid’ faalt. Omdat wij in vrije meningsuiting geloven. Omdat onze politieagenten toch racistisch mogen zijn als ze dat graag willen. Omdat het vanaf nu wellicht veel leefbaarder wordt in Mechelen. Omdat het straks gemeenteraadsverkiezingen zijn.

 

Omdat een burgemeester door burgers onder druk kan gezet worden: burgemeester@mechelen.be

 

<<<Elke Vandeperre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14:23 Gepost door Redactie Kenteringen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.