02-02-07

Utopia - Editoriaal januari'07

aa3Editoriaal januari '07

Utopia

 

Mocht u tijdens een zoveelste obligate nieuwjaarsreceptie of eindeloos durend familiefeest de neiging voelen om te vluchten, dan is ‘Second Life’ misschien iets voor u. Het enige wat u voor uw ‘tweede leven’ nodig heeft, is een computer met internetaansluiting. Toen ik een vriend over deze virtuele wereld hoorde vertellen, was ik danig geïntrigeerd: een wereld waarin je je eigen identiteit (met bijpassend uiterlijk!) kan creëren, een wereld waarin iedereen, -uit welk continent je in het echte leven ook komt- zich vrij mag verplaatsen, geen bewaakte grensposten, geen bezettingsmuren, geen Schengenakkoord, geen mensen-zonder-papieren. Een wereld waarin zelfs de wetten van de zwaartekracht en van tijd en ruimte omgebogen worden: over gigantische aardkloven springen en via teletijdmachines snel van het ene eiland naar het andere reizen is een fluitje van een cent. “Het paradijs! Utopia!” riep ik bijna luidop terwijl ik mezelf trachtte ‘in te loggen’. Ik gaf mij een naam en een schoon lijfje en zag dat het goed was. Vervolgens trok ik erop uit, de wereld in, moedig maar tegelijk doodsbang dat iemand mij zou aanspreken vooraleer ik eerst ‘deftig’ over de virtuele paden had leren lopen. Niet dat deftig hoeft, je gelooft niet wat je allemaal ziet lopen en vliegen in ‘Second Life’. Alles is uiteindelijk eigen creatie. De bewoners van de virtuele wereld zijn hun eigen god: ze creëren niet alleen zichzelf, maar ook de aarde waarop ze staan, de dieren die hen vergezellen, het ruimteschip op hun oprit. Leef je droom! Ik verslikte me bijna van geluk. Een bruisende gemeenschap van wereldburgers in een pretpark dat nooit sluit!

En toen las ik op een virtueel bord aan de ingang: “Wij geloven in vrije meningsuiting, medeleven en verdraagzaamheid als fundamenten voor gemeenschapsvorming in de nieuwe wereld”. En toen werd ik wantrouwig: Heeft Guy Verhofstadt zichzelf hier heruitgevonden?!

Mijn wantrouwen bleek, na enig virtueel heen en weer gereis, gegrond. Wat ik als jongeren-paradijs beschouwde was gewoon een ander vermomming van de vrije markt. Als je ook maar één extra teennagel (om nog maar te zwijgen van een paar vleugels) wenst te creëren in ‘Second Life’ dan betaal je daarvoor met de virtuele valuta, de Linden dollars, die je via E-Bay tegen echte knaken kan ruilen. Met de Linden dollars koop je virtuele grond of huizen in Second Life, of je gaat ermee shoppen in het virtuele Wijnegem-shoppingcentrum om je eigen identiteit te verwennen met virtuele designer-jeans en coole Adidas-sloefkes. Je koopt er een Spaans-sprekende baviaan met gifgroene schubben mee -als je dat al zou willen.

Multinationals hebben de nieuwe markt uiteraard al ontdekt en zijn zich danig aan het inkopen in Second Life. Ze bouwen buildings en fabrieken en winkels. Je kan dus nu ook al solliciteren voor een job in Second Life en echt geld verdienen. Intussen gedragen de bewoners zich hetzelfde als in de echte wereld: 40% van de residenten is depressief want verslaafd aan het computerspel en/of zit zwaar in de schulden omwille van zijn tweede leven. De eerste rechtszaken aangaande corruptie, oplichting enzovoort in de Second Life-wereld zijn in de echte wereld lopende.

Maar de levensfilosofie van het virtuele utopia blijft wel overeind: Jij bent je eigen god. Jij hebt je eigen lot in handen. Jouw leven is jouw verdienste. Feest, koop, consumeer, wees gelukkig. En zeur niet. Wie faalt heeft dat aan zichzelf te danken.

De echte wereld heeft geen andere boodschap voor haar residenten. Geen andere droom. En geen andere realiteit. ‘Optimisme is een morele plicht’ ‘ stond te lezen op het metershoge scherm achter Guy Verhofstadt bij de presentatie van zijn vierde burgermanifest: ‘Pleidooi voor een open samenleving’. Veel stelt zijn boekje niet voor. Wetstraatwatchers noemen het eerder een ‘goed georchestreerde mediahype’ en een ‘origineel startschot richting verkiezingen’ dan een lezenswaardige visie. Maar het blijft interessant materiaal om de denkwereld van Derde-Weg-denkers te leren doorgronden.

Uiteindelijk is er niets nieuws onder Verhofstadts zon: gewoon de ‘vrije’ markt nog vrijer maken. Wat klinkt die paarse terminologie toch verraderlijk mooi. Elke slag in het gezicht van de meest kwetsbaren wordt verpakt als een geschenk met een ethische strik errond: “De uitkeringen moeten omlaag want we mogen kansarmen niet afhankelijk maken, zij moeten ook de mogelijkheid krijgen hun leven in eigen handen te nemen!”.  De premier moet ook de activeringsgraad van de Belgische bevolking omhoog krijgen. Niet alleen werklozen maar ook ouderen zullen dus opnieuw of langer aan het werk moeten. Met een beetje gespeelde verontwaardiging lukt ook zo’n verhaal voor een liberaal: “Het is ronduit schandalig hoe respectloos wij met ouderen omgaan. In andere culturen worden zij geprezen om hun wijsheid, wij verbieden hen zelfs om economisch actief te zijn.” dixit de premier. En verder heeft hij het over ‘positief individualisme’, langer werken en meer flexibiliteit, beheerste migratie die onze eigen economie kan verrijken, minder autobelasting voor dure wagens, meer voor oude (vervuilende) wagens, investeren in nieuwe nucleaire technologie.

Wie het markt-spel niet kent, waant zich in utopia.

 

<<<Elke Vandeperre

15:40 Gepost door Redactie Kenteringen in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.