28-02-07

HET FEBRUARI '07 - NUMMER

{ KENTERINGen ] februari

Ingeburgerd

Redactioneel van Elke Vandeperre over diep geworteld racisme in Vlaanderen

 

Een Nobelprijs voor het neoliberalisme?

De Amerikaanse publicist Alexander Cockburn neemt het microkrediet waarmee zo gedweept wordt op de korrel en noemt het een mythe. Hij vraagt zich af waarom het met de Nobelprijs en Internationaal Jaar van de Verenigde Naties zo over roepen wordt.

 

Cartoon van Matiz

 

Aandeelhouders van de ziel

"Spiritualiteit in de uitverkoop. Over de uitholling van religie" van Jeremy Carrette en Richard King, is nu ook in het Nederlands verschenen. De auteurs betogen dat de religie gepsychologiseerd en geprivatiseerd is en overgenomen door het multinationaal kapitaal. Remi Verwimp beaamt en illustreert die stelling.

 

De kunst en de politiek

Gustavo Muñoz  Matiz tekent nu ook voor {KENTERINGen]. Wie is die man en wat bezielt hem? Guido De Schrijver ging met hem praten.

 

Ere wie ere toekomt…

Naar aanleiding van het overlijden van voormalig dictator Pinochet, maakt Arianne van Andel een balans op van het huidige Chili.

 

Stappen naar een andere wereld?

Jan Soetewey schrijft over het Wereld Sociaal Forum. Trappelen de fora ter plaatse? Wordt er, hoe belangrijk ook, alleen maar betoogd, gediscussieerd en gefeest? Of zit er progressie in?

 

De Vijf van Cuba

In de Verenigde Staten zitten 5 Cubanen gevangen op beschuldiging van 'samenzwering tot spionage'. Ze waren inderdaad naar de VS gekomen om terroristische aanslagen in Cuba preventief op het spoor te komen. Omer Mommaerts en Tuur Vanempten spraken hierover met de moeder en de echtgenote van twee van de Vijf.

 

Ik verzet mij tegen

Pierre Lodewijckx was een man van consequent 'klein verzet'.

 

Weerbarstige woorden

Populisme

Weer zo een woord dat te pas en te onpas in verschillende richtingen wordt gebruikt. Guido De Schrijver exploreert .

 

Esther meets Neo
Een verrassende vergelijking tussen het bijbelverhaal Esther en The Matrix, een populaire sciencefictionfilm die blijkbaar op jongeren indruk maakt. Rosalie Heens brengt verslag van een gesprek in een bijbelgroep.

 

Vasten

Een benadering van 'vasten' door Remi Verwimp.

 

Mening

Opvallende citaten uit de media

 

Agenda

Kenterdingen op datum

 

 

20:50 Gepost door Redactie Kenteringen in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.