20-03-07

Snel! Lees! Vertrek! - Editoriaal maart '07

images31Redactioneel maart ‘07

Snel! Lees! Vertrek!

Tegen de tijd dat u dit redactioneel te lezen krijgt, heeft u wellicht nog net de mogelijkheid om al lopend een jas aan te schieten en de trein richting Brussel op te springen. Haast u! Steek dit Kenteringen-nummer gewoon in uw binnenzak, maak voort, op de terugrit kan u verder lezen.

 

Of, indien u geen clou heeft over wat u in de hoofdstad moet gaan doen: lees tijdens de heenrit verder en vraag uw buurman om u te verwittigen in Brussel-Noord.

 

Op zondag 18 maart 2007 gaan wij daar namelijk samen betogen. Inderdaad, samen met u. En wij niet alleen. In alle hoofdsteden in Europa en daarbuiten worden er manifestaties georganiseerd.

 

Waartegen wij betogen? Tegen de oorlog in Irak. En tegen de bezetting. Vier jaar duurt de nachtmerrie daar nu al. En tegen Belgische medeplichtigheid aan de oorlog, betogen we ook.

 

Waarom wij altijd ‘tegen’ vanalles zijn? Ach, niet omdat we zo’n pathologische dwarsliggers zijn. Vooral omdat wij niet voor oorlog zijn. We zijn, het spijt ons, ook niet danig ‘pro bezetting’ of ‘pro burgerslachtoffers’. Wel zijn we voor de soevereiniteit van staten en voor het zelfbeschikkingsrecht van volkeren. En we zijn voor het respecteren van het internationaal recht, het internationaal humanitair recht, het Handvest van de Verenigde Naties en de mensenrechten. Maar bon, wat zeg je met ‘pro’? Zelfs de VS beweren pro internationaal recht te zijn, maar uit hun praktijk blijkt dat ze ook niet echt tegen het schenden van dat recht zijn.

 

Waarom wij precies manifesteren? Wij vragen het onmiddellijke en onvoorwaardelijke vertrek van alle bezettingstroepen uit Irak en de Palestijnse gebieden. Wij vragen dat elk geweld van de betrokken partijen tegen de burgerbevolking wordt veroordeeld. Wij vragen het stopzetten van elke directe en indirecte Belgische samenwerking met de bezettingstroepen, het stopzetten van de Amerikaanse oorlogstransporten over Belgisch grondgebied en dus het opheffen van de betreffende akkoorden met de Verenigde Staten. Wij vragen het stopzetten van de wapenhandel en elke militaire samenwerking van België in bilateraal of NAVO-verband met Israël zolang de VN-resoluties worden genegeerd.

 

Nog iets? Ja. Wij vragen een einde aan de bewapeningswedloop en militarisering van de regio, een nucleaire wapenvrije zone in het Midden-Oosten.

 

Of wij niet een beetje naïef zijn? Een beetje?! Zeg maar behoorlijk. We hebben ook niet zoveel keuze. Het alternatief is dat we cynisch worden en toestaan dat wereldmachten uit economische vraatzucht regimes gaan omverwerpen, hele regio’s gaan platbombarderen, burgers in gevaar brengen, om nadien de boel doodleuk weer te kunnen opbouwen en daar een schone cent aan te verdienen.

 

Of wij niet moe worden van al dat betogen? Ach, integendeel. Niets is zo verkwikkend als een wandeling door de hoofdstad, wetende dat er mensen zijn die geloven in een betere toekomst, dat je er niet alleen voor staat. Dat je in de strijd tegen dit imperialisme honderdduizenden broers en zussen, vaders en moeders, dochters en zonen, over heel de wereld, hebt.

 

Of je daar speciale talenten voor moet hebben, voor het deelnemen aan betogingen? Toch wel ja. Je moet beschikken over het onwrikbare geloof dat je stem verheffen meer oplevert dan monkelend met je hoofd schudden terwijl je naar de koopzender zapt.

 

Of er legitieme argumenten zijn om niét mee te gaan betogen op 18 maart? Absoluut. Ik noem ze alle drie:

1. U bent in de overtuiging dat Irak een spierziekte is, George W. Bush de behandelende arts en VN-resoluties veruit de beste remedie.

2. U heeft met secondelijm een affiche van de betoging tegen een muur trachten te kleven en heeft daarbij uw hand te langzaam tussen muur en affiche weggetrokken.

3.      De NMBS staakt op 18 maart en te voet of per fiets haalt u Brussel niet voor zonsondergang.

 

Zonder de net genoemde redenen verwacht ik u gewoon tegen te komen, resoluut en onvermoeibaar, bondgenoten aller lande, op de Internationale anti-oorlogsdag.

 

>>>Elke Vandeperre

 

 

 

 

 

 

 

11:53 Gepost door Redactie Kenteringen in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

HET MAART '07 - NUMMER

omaopa3{ KENTERINGen ] maart

Snel! Lees! Vertrek!

Redactioneel van Elke Vandeperre over de betoging tegen de oorlog in Irak.

 

De toekomst van de Sociale Zekerheid: geen generatieconflict, wel een herverdelingsprobleem

Jozef Mampuys neemt het welzijn van de Sociale Zekerheid onder de loep en doorprikt daarbij enkele mythes.

 

Door het oog van een ander. Bijbelverhalen als kruispunten

Remi Verwimp laat u kennis maken met het internationale project Intercultureel Bijbellezen.

 

Met reizen de solidariteit globaliseren

Murielle Coppin vertelt over de verre reizen die ze al gemaakt heeft, en vooral over haar belevenissen in Mexico.

 

Blijven zoeken in de tegenstroom

Paul De Witte blikt terug op 30 jaar Jebron en werpt een oog op de toekomst.

 

Halal of niet halal?

Mohammed El Ouali geeft zijn mening over de recente discussie over het al dan niet serveren van halalvlees op schoolreizen, bos- en zeeklassen.

 

Kleine catechismus van de democratie

Charles Ducal geeft een rondleiding in de wondere wereld van de democratie.

 

Bloemen en kransen

Een “klein verzet” van Karine Somers over verjaren en ouder worden.

 

De staat van de wereld

Een bespreking door Sarah De Mul van de tentoonstelling Reuters – The State of the World.

 

Vermenigvuldigen of delen?
Een midrasj over de hongersnood in de wereld.

 

Onze Vader …

Toon Mondelaers herschreef het Onze Vader

 

Mening

Opvallende citaten uit de media

 

Agenda

Kenterdingen op datum

11:50 Gepost door Redactie Kenteringen in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |