11-07-07

In een parallel universum - Editoriaal juni'07

_43016193_clown_416afpRedactioneel juni'07

In een parallel universum

 

Indymedia, het grootste wereldpersagentschap, meldt dat de top van de G1, de wereldwijde beweging van andersglobalisten die dit jaar plaatsvond van 6 tot 8 juni in het Duitse Rostock weer een voltreffer van formaat was. De intellectuele capaciteit en de dynamiek van de honderden deelnemende organisaties was –naar goede gewoonte intussen - buitengewoon hoogstaand te noemen. Daar kon het marginale groepje tegenmanifestanten, die zichzelf ‘G8’ noemt en 25 km verderop bijeenkwam in het kuuroord Heiligendamm,  niets aan veranderen.

 

De G1 (‘Globalisation for 1 world’) is het gerenommeerde forum van sociale organisaties, ngo’s en vakbonden waarop globaliseringsmaatregelen ten dienste van de  aarde, de arbeiders en de armen centraal staan. Jaarlijks bespreken zij een fenomenale agenda van een 300-tal kwesties waaronder niet alleen financiële en economische, maar ook steeds meer politieke en milieuthema’s, deze keer met een slordige 80.000 deelnemers uit alle continenten.

Tijdens de openingszitting van de G1-top in de nokvolle Nikolaikirche, wees Annelie Buntenback, bestuurslid van de Duitse Vakbondsfederatie, op de rol van de vakbond in het dichten van de kloof tussen arm en rijk. Ze gaf ook aan dat er nog belangrijke vragen open blijven, bijvoorbeeld hoe vandaag arbeid en ecologie met elkaar te verzoenen zijn. Ook duurzame ontwikkeling, rechtvaardige toegang, eigendom en gebruik van natuurlijke rijkdommen kwamen op de openingsdag ter sprake. Naast enkele honderden die de podiumdiscussies bijwoonden, was er ook grote interesse voor de ruim 120 thematische workshops tijdens deze openingszitting.

De G1 die voor het eerst samenkwam in 1999 in Seattle is vandaag uitgegroeid tot een erg breed en divers forum met een hoog democratisch gehalte. “We zitten nu al in een tweede fase van onze evolutie” dixit Giegold –één van de deelnemers aan de top. “Eerst zijn we geslaagd in de deconstructie van het neoliberalisme als heilsleer. Je hoort politici niet meer in dezelfde neoliberale tonen spreken als vijf jaar geleden, dat is weg. De volgende fase is om onze sociale en ecologische alternatieven door te zetten. In Latijns-Amerika staat men daarin veel verder dan wij in Europa. Dus moeten we nu de sociale bewegingen in Europa op zo’n manier samenbrengen dat ook wij een andere politiek kunnen doordrukken”. Toch blijft de G1 kampen met strategiediscussies, ondanks hun vaak eensgezinde analyse van wereldproblemen.

In de marge van het gebeuren organiseerde de G8, politici uit de 7 belangrijkste industriestaten en Rusland, (ook wel de ‘schurkenstaten’ genoemd) een tegenmanifestatie. Deze manifestatie werd echter na de eerste dag opgedoekt door de veiligheidsdiensten van de G1, het clownsleger. Wat de G8 zelf in de media als een inhoudelijke ‘tegentop’ had voorgesteld, bleek niet minder dan een overleg van maffiose industriëlen te zijn waarop wereldwijde terreuraanslagen gepland werden. Op de G8-agenda prijkten o.m. de volgende doelwitten: de armoede in de ontwikkelingslanden opdrijven door het niet kwijtschelden van de schuldenlast en door een neoliberale handelspolitiek; de opwarming van de aarde door het bestendigen van de CO2-uitstoot, het boycotten en ontmantelen van het Kyotoprotocol, het AIDS-virus voeden door strikte patenten op geneesmiddelen, …

De leden van het G8-clubje meenden zich onaantastbaar, want hadden zich zo goed als ‘ingemetseld’ achter een 12 km lang hek rond het Grand Hotel Kempinski, een elitair kuuroord, in Heiligendamm. Deze ‘dam’ die de zelfverklaarde ‘heiligen’ moest beschermen was 2, 5 m hoog, verankerd in beton en bekroond met een rol scheermesdraad. Kostprijs van het obstakel: 12 miljoen euro. Het mocht niet baten want het clownsleger van de G1 slaagde erin om de terroristen in een mum van tijd in te rekenen, onder grote hilariteit, zodat de democratische top van de G1 verder zonder schermutselingen kon doorgaan.

Eén handlanger van de G8, George W. Bush, leek in eerste instantie ontsnapt te zijn aan de arrestatie. Enkele dagen later werd hij echter alsnog ingerekend terwijl hij zich vermaakte op een theekransje bij de Sant’Egidio-gemeenschap in Rome.

Hij verslikte zich daarbij in een kruimelkoekje en werd ijlings afgevoerd naar het verst gelegen hospitaal. Alle hulp kwam echter te laat.

 

<<< Elke Vandeperre

16:29 Gepost door Redactie Kenteringen in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.